Slideshow image Slideshow image Slideshow image Slideshow image
Previous Next
ΤΟ ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΟ ΜΑΣ
 


ΤΟ ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΟ
Βαλαβάνης Πέτρος | Ελαιοτριβείο - Έξτρα Παρθένο Ελαιόλαδο Ηράκλειο Κρήτης

Το ελαιοτριβείο μας “ΒΑΛΑΒΑΝΗΣ ΠΕΤΡΟΣ” το οποίο εδρεύει στο Ηράκλειο Κρήτης, αποτελεί ένα σύγχρονο ελαιοτριβείο που εδώ και αρκετά χρόνια το εμπιστεύονται παραγωγοί από όλη την Κρήτη για την παραγωγή του ελαιολάδου τους.

Χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της φυγοκέντρισης για την παραγωγή και εξαγωγή του ελαιόλαδου και τη διαδικασία της μάλαξης η οποία γίνεται σε χαμηλές θερμοκρασίες, σας εξασφαλίζουμε όλα τα οργανοληπτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά του ελαιολάδου.

Δείτε παρακάτω τα στάδια παραγωγής:

 
 
 
 
 
1. Καθαρισμός - Πλύσιμο
Το πρώτο βήμα για την παραγωγή του ελαιόλαδου είναι ο καθαρισμός - πλύσιμο του καρπού. Στην ουσία αναφερόμαστε στην απομάκρυνση ξένων σωματιδίων από τον καρπό όπως είναι τα φύλλα, το χώμα, οι πέτρες κτλ.

Η απομάκρυνση ελαφρών αντικειμένων πραγματοποιείται με την χρήση πιεσμένου αέρα ενώ στην συνέχεια πραγματοποιείται το πλύσιμο του ελαιοκάρπου στα πλυντήρια μας για την απομάκρυνση των βαρέων σωμάτων.
 
2. Άλεσμα
Στην συνέχεια οι πλυμένες και καθαρές ελιές μεταφέρονται στο θρυπτήριο, που περιέχει ένα μηχανικό σπαστήρα.

Αυτό είναι το κύριο στάδιο της επεξεργασίας του ελαιοτριβείου.
 
3. Μάλαξη
Για να γίνει ο διαχωρισμός του λαδιού από την ελαιοζύμη που βγαίνει από το σπαστήρα πρέπει αυτή να ομογενοποιηθεί και να γίνει πιο συνεκτική ώστε να επιτρέψει την μεγίστη εξαγωγή λαδιού.

Η μάλαξη διαρκεί γύρω τα 50 λεπτά και η θερμοκρασία της δεν πρέπει να ξεπερνά τους 27 °C.
 
4. Οριζόντιος διαχωριστήρας (ντεκατέρ)
Μετά την μάλαξη η ελαιοζύμη είναι έτοιμη για την φάση του διαχωρισμού των στερεών από τον φυτικό χυμό που περιέχει και το λάδι. Οι διαχωριστήρες συγκεντρώνουν την λειτουργία των δύο διαχωριστήρων σε μια φυγοκεντρική μηχανή η οποία διαχωρίζει το λάδι και αποβάλλει ανακατεμένα τον πυρήνα και τους φυσικούς χυμούς. Το ρευστό αυτό προϊόν επεξεργάζεται σε ειδικευμένες βιομηχανικές μονάδες.
 
5. Διαχωρηστήρας
Τα φυτικά υγρά που προέρχονται από τον προηγούμενο διαχωριστήρα οδηγούνται με τις κατάλληλες σωληνώσεις στο επόμενο, και πιο κρίσιμο, στάδιο επεξεργασίας. Εκείνο του τελικού διαχωρισμού του λαδιού.

Ο φυτικός χυμός εισέρχεται συνεχώς, χωρίς διακοπή, στην μηχανή. Οι εσωτερικοί της δίσκοι ξεχωρίζουν το λάδι από τον υπόλοιπο φυτικό χυμό και χωρίς διακοπή ο φυσικός χυμός εκρέει από την μηχανή με διαφορετικές κατευθύνσεις.

Εάν το σκεφτεί κάποιος, η διαδικασία παραγωγής ελαιόλαδου από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα δεν έχει αλλάξει και πολύ. Με εξαίρεση την τεχνολογία που έχει υπάρξει και κάποιες επιμέρους ενέργειες ή με τα μέσα που χρησιμοποιούμε για να λάβουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα, η διαδικασία παραμένει ακριβώς ίδια.
 
 
 
 
 
 

Επισκεφτείτε μας

Θα χαρούμε να μας επισκεφτείτε στις σύγχρονες εγκαταστάσεις μας στο χωριό Αποινί στο Ηράκλειο Κρήτης ώστε να δείτε την άριστη ποιότητα του έξτρα παρθένου ελαιολάδου μας στην περίοδο παραγωγής ελαιολάδου.